Match Groenendijk – Valneris!

Reguliere partijen: Groenendijk – Valneris 6-6 (nog 1 partij te gaan)
Rapid: Groenendijk – Valneris 8-8 (5-3, 3-5)
Blitz: Groenendijk – Valneris 11-9

Live video

Interviews: Jan Groenendijk; Guntis Valneris; Johan Krajenbrink; Roel Boomstra

Live games: reguliere partijrapid 1 (25-7, 15:00 uur); rapid 2 (28-7, 15:00 uur); blitz (26-7, 15:00 uur)

Uitslagen en partijen

Verslagen/analyses door Wouter Sipma: dag 1dag 2; rapid 2; reguliere partijen 3, 4 en 5

Reports/analyses (in English) by Wouter Sipma: day 1day 2

Vorig jaar vond bij het Nijmegen Open een match plaats tussen Wouter Sipma en Alexander Georgiev. De positieve ervaring en reacties die dat opleverde, heeft ons ertoe aangezet om ook dit jaar weer een tweekamp op te zetten.

Andere namen, maar zeker niet mindere. GMI Jan Groenendijk werd tweede op het WK dammen 2015 in Emmen en zal later dit jaar de WK-match spelen tegen Roel Boomstra; we gaan zien hoe Jan ervoor staat! Zijn tegenstander is GMI Guntis Valneris, de wereldkampioen van 1994 en nog altijd aan de top. Kan hij zijn jonge opponent de baas blijven? Dus weer een strijd tussen een jonge en geroutineerde wereldtopper; kortom, een schitterend affiche!

In totaal zullen Jan en Guntis het maar liefst 25 keer tegen elkaar opnemen. Elke dag wordt 1 reguliere partij gespeeld met een speeltempo van 80 minuten plus 1 minuut per zet. Op maandag 25 juli en donderdag 28 juli vindt ‘s-middags een rapidesessie plaats van steeds 4 partijen, waarbij elke speler een bedenktijd heeft van 20 minuten plus 10 seconden per zet. Op dinsdag 26 juli nemen de tweekampers het tegen elkaar op in een match van 10 blitzpartijen van 5 minuten plus 3 seconden per persoon per partij. Daarnaast doen beide spelers mee aan het traditionele sneldammen in Lent op woensdag 27 juli.

Uiteraard streeft de organisatie ernaar om alle 25 partijen via een livebord uit te zenden. Daarnaast hoopt de organisatie via een video livestream de match nog beter in beeld te brengen. Wouter Sipma zal als verslaggever interviews afnemen met de spelers, maar ook zorg dragen voor de dagelijkse (technische) analyses.


groenendijk-valneris

Jan Groenendijk (Nederland)De 17-jarige kopman van WSDV Wageningen kwam in 2007 via het schooldammen met de damsport in aanraking. Hij viel al vroeg op door zijn technische stellingsbegrip, combinatieve vaardigheid en zijn schijnbaar onbegrensde leergierigheid. Dit betaalde zich al in 2008 uit in een Europese titel bij de welpen, waarmee het startschot definitief was gegeven voor een imponerende medailleoogst op nationale en internationale jeugdkampioenschappen. Hij is niet alleen in het bezit van alle nationale jeugdtitels, maar ook van alle titels op de Europese kampioenschappen voor alle jeugdcategorieën.

In de zomer van 2014 zette hij, met het behalen van de nationale sneldamtitel bij de senioren en een eerste plaats op het MTB Open, zijn eerste stappen richting de wereldtop. In oktober van dat jaar kwalificeerde hij zich verrassend voor het WK dammen 2015 in Emmen door negende plaats op het EK dammen 2014 in Tallinn. Groenendijk brak werkelijk door met de toernooizege van het Salou Open 2015, waar hij de gevestigde wereldtop het nakijken gaf. Dit bleek niet minder dan een voorbode op het WK dammen 2015. Na een sensationeel toernooi mocht Groenendijk zich na een bloedstollende en bitterzoete slotronde tot vicewereldkampioen laten kronen. Hiermee verwierf hij het recht om wereldkampioen Georgiev om een match voor de wereldtitel uit te dagen. Nadat laatstgenoemde zich terugtrok, zal Groenendijk het in december 2016 opnemen tegen landgenoot Roel Boomstra om het recht wie zich de sterkste van de wereld mag noemen.

De speelstijl van Groenendijk is wars van compromissen. Hij wil altijd winnen, ongeacht het kaliber van zijn tegenstander. In zijn zoektocht naar de beste en meest kansrijke voortzetting durft hij diep te gaan, zowel qua stellingsbehandeling als qua tijdverbruik. Deze spelopvatting deelt hij met zijn Letse tegenstrever, waardoor de ingrediënten aanwezig zijn voor een match die zal uitblinken in kwaliteit en spektakel. De eerste match uit de nog prille damloopbaan van Groenendijk, belooft kortom een zware generale repetitie te worden voor zijn tweekamp tegen Roel Boomstra.

Guntis Valneris (Letland)De 48-jarige steunpilaar van Damvereniging VBI Huissen damt al vanaf zijn negende. Na een zeer succesvolle jeugdcarrière meldde hij zich op 21-jarige al aan de wereldtop door op het WK dammen 1988 in Paramaribo vierde te worden. Drie jaar later moest hij de strijd om de hoogste titel nog aan Alexei Tsjizjow laten in een directe confrontatie, maar in 1994 was het dan eindelijk zover. Met maar liefst 8 winstpartijen wist hij in Den Haag de hegemonie van Tsjizjow te doorbreken door als tweede Letse dammer in de historie, na Andris Andreiko, de wereldtitel voor zich op te eisen.

In de afgelopen twintig jaar lukte het Valneris niet om voor de tweede maal werelds sterkste te worden, maar was hij nog verschillende keren vice-wereldkampioen (Moskou 2001, Amsterdam 2005). Wel slaagde hij er in 2008 in om zijn tweede Europese titel binnen te slepen en zich in 1999 en 2007 tot wereldkampioen sneldammen te laten kronen. Daarnaast grossierde hij over de hele wereld in toernooizeges, wat hem de reputatie heeft opgeleverd als een van de meest gevaarlijke toernooispelers ter wereld. Dat hij nog lang niet op zijn retour is, blijkt wel uit het feit dat hij in 2015 het wereldbekerklassement van de FMJD op zijn naam schreef – en dit jaar op koers ligt zijn titel te prolongeren.

Valneris staat bekend om zijn fantastische rekenkracht, briljante tactische vondsten en enorme analytische vermogen. Zijn tegenstander in deze match typeert hem als een speler met een objectieve blik op stellingen die de strijd nimmer uit de weg gaat. Des te opmerkelijk is het feit dat de Let sinds 2012 geen enkele partij met het reguliere speeltempo heeft verloren. Lukt het Groenendijk om na zoveel jaar eindelijk een bres te slaan in de schier ondoordringbare verdediging van deze gerenommeerde wereldtopper?