Ktardamtoernooi ter herinnering aan Tjalling Goedemoed

Tamelijk ver hier vandaan ligt de planeet Ktar. Daar dammen ze ook, maar alleen op niet-vierkante borden. De ambassadeur van Ktar, Kosmos, ook bekend onder zijn aardse naam Tjalling Goedemoed, heeft het Ktardammen uitvoerig gepromoot tijdens zijn tijd op aarde. In het begin van deze eeuw werden er zelfs Ktardamtoernooien gehouden tijdens het Nijmegen Open. Helaas sloeg deze vorm van dammen, waarbij drie tegen één wint, nooit echt aan.

Kosmos vertrok in mei onverwachts met onbekende bestemming. Ter ere van het afscheid werd er nog éénmaal een Ktardamtoernooi georganiseerd tijdens het Nijmegen Open in de nieuwe en gezellige brasserie van de Jan Massinkhal. Na een zeer aarzelende groei van het aantal deelnemers in de aanvang naar het toernooi, verzamelden zich uiteindelijk toch nog 22 spelers die een laatste groet brachten aan Kosmos door zes ronden te spelen op een bord van tien velden breed en elf velden lang.

Net als een jaar of tien geleden was ook dit keer Jean Marc Ndjofang (Ktarnaam: Boom Boom) de sterkste. Hij moest één remise toestaan. Hij ontving de eerste prijs van 32,10 euro. (In het Ktariaanse getallenstelsel zijn de 1, 2 en 3 dominant.) De tweede prijs (21,30 euro) was voor Frerik Andriessen, die derde prijswinnaar (13,20 euro) Niek Smeitink net een WPtje voor bleef.

boomboomktar