Door Rienk van Marle

Voor wie organiseren we dit toernooi eigenlijk? Die vraag kwam deze week in me op toen ik even niet bezig was met een van de organisatietaken. Het antwoord lijkt simpel: we organiseren het toernooi toch voor de deelnemers?! Die willen lekker een week dammen en wij zorgen ervoor dat zij dit kunnen.

Toch zijn er ook andere antwoorden mogelijk. Allereerst: kan het zijn dat we ons toernooi misschien gewoon voor onszelf organiseren? Gewoon uit eigen belang, omdat we organiseren zo leuk vinden. We vinden het leuk om dingen te regelen, foto’s te maken, websites te onderhouden, bulletins op te maken. In die gedachte zijn jullie als deelnemers degenen die ons helpen. Jullie offeren een week van je vakantie op, zodat wij onze favoriete hobby: “een damtoernooi organiseren” kunnen uitoefenen. Een interessante gedachte.

Of is het misschien zo dat toernooiorganisatoren en deelnemers samen het toernooi organiseren. Zonder organisatoren geen zaal of damborden en zonder deelnemers geen partijen. Wij voeren hier met zo’n 100 damliefhebbers samen een show op die Nijmegen Open heet. En voor wie doen we dat? Voor de damliefhebbers thuis op de bank die live partijen willen kijken, die bij elke nieuwe uitslag een update willen hebben en die smullen van foto’s en filmpjes op Facebook.

De vraag “voor wie organiseer je een zomerdamtoernooi” is een belangrijke vraag omdat veel praktische keuzes van die vraag worden afgeleid. Voor wie hebben we in Nijmegen toernooibulletins? “Voor de organisatoren, want die beleven plezier aan het maken ervan!” En voor wie hebben we live partijen? “Voor de thuisblijvers natuurlijk, zodat die het gevoel hebben dat ze er wel bij zijn”. Maar het belangrijkst vinden wij toch de deelnemers. Dus als er op internet gevraagd wordt om bij elke uitslag een update op de website te plaatsen dan gaan we dat niet zomaar doen. Laten we eerst maar eens zorgen dat het uitslagenblad aan de muur in de speelzaal goed bijgehouden wordt.