Door Eric Sanders

Voor het tweede jaar op rij zit ik de hele zomer (onder andere te werken) op een klein eilandje voor de kust van Split in Kroatië. Het eilandje heet Šolta (spreek uit: Sjolta) en is even groot als Ameland. Dat is een mogelijkheid die je natuurlijk niet laat schieten, maar de opoffering die ik me daarbij moet getroosten is wel dat ik niet bij Nijmegen Open kan zijn. Vanaf de jaarwisseling ben ik bezig met de voorbereidingen van het toernooi, maar de actie en de mensen moet ik missen. Om daarvoor te compenseren had ik bedacht om een toernooi naar me toe te halen en er hier één op Šolta te organiseren. Zo gedacht, zo gedaan. Dankzij een schaaktoernooi dat hier al voor het derde jaar op rij werd gehouden, had ik de organisatie snel voor elkaar: een zaal en zelfs wat sponsorgeld werd beschikbaar gesteld door het toeristenbureau van het eiland. Mijn schoonouders waren bereid de damborden, -schijven en -klokken uit mijn kelder mee te nemen in hun enorme auto. Het enige dat ik nog nodig had waren deelnemers…

Ik had een kleinschalig toernooitje van 20 a 30 deelnemers in gedachten, die wel zin hadden in een combinatie van zwemmen en dammen. Veel mensen die ik eerder verteld had dat ik een damtoernooi op een eiland in Kroatië wilde organiseren hadden me verzekerd dat ze mee zouden doen. Die 20 deelnemers hebben zich ook wel aangemeld. Maar er leek een vloek over Šolta Open te liggen. Op één na hebben alle deelnemers weer afgezegd om de meest uiteenlopende redenen: men kon geen slaapplaats naar tevredenheid vinden, men kon geen vrij krijgen, men had wel vrij gekregen, maar had niet goed gekeken en in de verkeerde week vrij gevraagd, men had geen geld, men had plotseling een baan gekregen, men had toch niet voldoende geld en vooral: er zijn te weinig andere deelnemers. Allemaal legitieme redenen natuurlijk. Uiteindelijk kwam alleen Raoul Alias hierheen. Hij had zijn reis al geboekt. Gelukkig had hij een gezelschap bij zich, anders hadden we de hele week een match moeten spelen. Raoul loopt nu ook in Nijmegen in de zaal en u kunt hem vragen wat u gemist heeft door niet naar Šolta te komen.

Gaat Šolta Open er ooit nog komen? Mijn motivatie om nogmaals te proberen deelnemers te vinden is op het moment niet heel groot. Alleen op veler verzoek zou ik nog een poging kunnen wagen.

Hoe dan ook:
Groeten uit Kroatië,
Eric Sanders