Door Wouter Sipma

Het Nijmegen Open verliest dit jaar (evenals andere jaren) een aantal spelers, vooral grootmeesters, aan een FMJD World-Cuptoernooi, dat tegelijkertijd gehouden wordt, dit jaar in Riga. Waarom zou je meedoen aan Nijmegen Open, en niet aan de World Cup? Ik som mogelijke redenen hieronder op.

1. Tijdens de opening en sluiting van een World-Cuptoernooi moet je luisteren naar de FMJD-hymne; tijdens de opening van Nijmegen mag je luisteren naar Rienk!

2. Een World-Cuptoernooi moet een FMJD-arbiter hebben; in Nijmegen hebben we Harrie Hoonhorst!

3. De eindranglijst van een World-Cuptoernooi moet eerst worden geaccordeerd met de FMJD, en dat levert nog wel eens gedoe op; in Nijmegen loopt het opmaken van de ratingklassementen, het bergklassement, het teamklassement en het algemeen klassement al jaren als een geoliede machine.

4. Na het einde van een World-Cuptoernooi krijg je punten voor de World-Cupranglijst; na het einde van Nijmegen Open krijg je een consumptiemuntje waar je na afloop een drankje van kunt halen (en borrelhapjes worden geserveerd). Dat gaat je met World-Cuppunten niet lukken.

5. Als je een World-Cuptoernooi wint loop je het risico je te plaatsen voor een World-Cupfinale in China, een land waar ze Oeigoeren naar heropvoedingskampen sturen; het Nijmegen Open ís al een finale in een vriendelijk land en als je dat wint, heb je de eer tot in lengte van dagen in de reclamefolder voor de komende edities van het Nijmegen Open te mogen staan!