Door Rienk van Marle

Voor een van de leden van het organisatiecomité is het Nijmegen Open sinds een jaar of zeven een gelukzalige terugkeer naar die schitterende stad waar hij studeerde en lange tijd werkte. Het fietsen of lopen door de stad is een heerlijke trip langs memory lane. Studentenfeestjes, de oude vertrouwde supermarkt, de plek waar zijn eerste fiets werd gejat … alles komt in zo’n week weer even in gedachten langs. Heerlijk. En dan was er ook nog altijd die ene week in het jaar waarin allerlei dammers in de stad rondlopen. Dat waren nog eens tijden. Als je dan ’s avonds in de stad in de buurt van een terras kwam dan was een ontmoeting met dammende Friezen of Amstellanders, gewapend met zakdambordje en een glas bier, onvermijdelijk.

Gelukkig zijn er ook dit jaar weer dammers van buiten Nijmegen die in de stad bivakkeren. Hopelijk hebben zij deze week de kans om de stad goed te verkennen. De historische kant, de indrukwekkende Waal, de nieuwe gebiedsontwikkeling aan de overkant en natuurlijk alles wat met horeca te maken heeft. Er is niks mis met dammers die als forenzen heen en weer pendelen tussen toernooi en thuis, maar van dammers die er een echte damvakantie van maken word je extra blij.

Vanochtend, op de fiets, in de afdaling van Nijmegen Oost richting Massinkhal was er eerst op een kruispunt een vrolijk “Bonjour” met onze deelnemer uit Gabon, kort daarna gevolgd door een ontmoeting met Jean Marc Ndjofang die op de fiets nog even snel naar de supermarkt was geweest. Wat zal vanavond brengen, als we een drankje gaan scoren in de binnenstad?