Door Wouter Sipma

De achtereenvolgende komst van de computer, het internet en smartphones heeft veel veranderd in de maatschappij. Kranten digitaliseren, winkels en privacy verdwijnen en iedereen is altijd met elkaar in contact. Maar wat is er veranderd in de damwereld? Ik probeer die vraag te beantwoorden rondom het begrip ‘Kurnikgeneratie’: de dammers die zijn ‘opgegroeid’ met online dammen op de Poolse spelletjessite www.kurnik.org (het huidige PlayOK.com).

Daartoe reken ik de spelers die jonger of hooguit een of twee jaar ouder zijn dan ik (dus vlak voor of even na 1993 geboren zijn). Denk dus bijvoorbeeld aan Michel Stempher, Roel Boomstra, Koos van Amerongen, Heike Verheul, Thijs van den Broek, Martijn van IJzendoorn, Jan Groenendijk, Jitse Slump en ga zo maar door. Toen ik op de middelbare school zat was ik al zo’n beetje verslaafd aan dammen en Kurnik (dat overigens ‘kippenhok’ betekent in het Pools) was een manier om dat op elk moment te kunnen doen; zo zat ik middagen/avonden na school en zondagen (zaterdag moest ik ‘echt’ dammen) vrijwel onafgebroken te spelen en ook in contact te blijven met andere dammers. Ook kreeg ik in die tijd training van Martin Dolfing via Kurnik, twee avonden een uur per week. Om een beeld te geven: op mijn account ‘droogkloot’ (dat ik tussen pakweg 2009 en 2012 heb gebruikt) heb ik meer dan 10.000 partijen gespeeld. En een voorbeeld van Jan Groenendijk, die momenteel de match tegen Guntis Valneris speelt: tijdens het WK 2015 in Emmen werden klasgenoten van Jan geïnterviewd: ‘Hij damt altijd op zijn telefoon, heeft wel 20 accounts (op Kurnik, red.) en wint altijd’. Waarvan akte.

Toen ik voor het eerst op Kurnik speelde kwam mijn rating daar niet boven de 1400 uit en vond ik het al fascinerend hoe mensen ‘geel’ (rating>1500) konden worden. Zo’n rating heeft een aanzuigende werking (vooral voor jonge spelers, omdat die normaliter stijgen) en inmiddels sta ik ten minste in het ‘rood’ (rating>1800). De beste (snel)dammers ter wereld kunnen een rating halen van 2100 of zelfs nog hoger. Wie weet komt er nog een tijd dat ook deze rating een officiële status krijgt bij wedstrijden..
En hoe damt de Kurnikgeneratie nog meer? Op Facebook (en ook op de Russische evenknie VKontakte) staat tegenwoordig de tijdlijn desgewenst vol met diagrammen met opgaves. Dampromotor Henk Stoop heeft daarin de laatste aanzet gegeven met zijn ‘geheime’ groep ‘10×10 draughts technics’. Dus ook de oudere generatie haakt in! Ook de Oekraïnse grootmeester Joeri Anikeev en damlegende Aleksej Tsjizjov zijn actief op sociale media en publiceren geregeld. Roel Boomstra en ik hebben onze eigen Facebookpagina, net als ‘Team KNDB’ dat inmiddels meer dan 500 ‘likes’ heeft! En niet te vergeten: onze pagina op Facebook ‘Nijmegen Open Internationaal Damtoernooi’ draait op volle toeren met veel foto’s, links naar live games, filmpjes en wat niet al! Kortom: ook de dammers gaan met hun tijd mee!